Çandarlı Halil Paşa Gerçekte Nasıl Öldü?


Güncelleme: 27 Mart 2018 : 23:16
0

Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisi tarihin önemli bir dönemine daha ayna tutmayı başardı. Fatih dizisi başlar başlamaz tüm karakterlerin gerçek tarihte nasıl ve ne zaman öldükleri merak edildi. Ve izleyenler tarafından araştırılmaya başladı. Özellikle ismini tarih derslerinde sık sık duyduğumuz Çandarlı Halil Paşa büyük ilgi gördü. Çandarlı Halil Paşa gerçekte nasıl öldü ne zaman öldü soruları en çok sorgulanan konular arasında.

Mehmed Bir Cihan fatihi dizisinde Çandarlı Halil Paşa karakterine tecrübeli oyuncu Çetin Tekindor hayat veriyor. Çandarlı Halil Paşa son günlerin en çok araştırılan ve tartışılan konuları arasında yer alıyor. Osmanlı devlet adamlarından biri olan Çandarlı Halil paşa karakterinin dizide işlenişi bazı kesimler tarafından eleştirilirken geniş bir kitle tarafından başarılı bulundu. İşte Çandarlı Halil Paşa kimdir, gerçekte ne zaman öldü, nasıl öldü sorularının yanıtı.

Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisine konu olan Çandarlı Halil Paşa, Osmanlı Devletinde 15 yıl boyunca veziri azamlık yapmıştır. Önemli devlet adamlarından İbrahim Paşa’nın iki oğlundan biridir. Çandarlı Halil Paşa babasından sonra veziri azam olmuş ve ümeradan bulunan küçük oğlu Çandarlı Mahmud Çelebi de Sultan I. Mehmed Çelebi’nin dokuz kızından biri, II. Murad’ın kız kardeşi, Fatih Sultan Mehmet’in de halası olan Hafsa Sultan’la evlenmiştir.

Çandarlı Halil Paşanın da iki oğlu vardı. Büyüğü Süleyman Çelebi kazasker, küçüğü İbrahim Çelebi de Bursa kadısıydı. İbrâhim Paşa önce kadılıktan azledilip hapsedildiyse de bir süre sonra serbest bırakıldı ve Amasya kadılığına alındı.  Çandarlı Mahmud Çelebi’nin devletteki en yüksek görevi Bolu Mutasarrıflığı olmuştur. Çandarlı Halil Paşa her zaman daha otoriter ve gücü elinde tutmayı seven bir devlet adamı olmuştur. 2. Murat zamanında bütün kuvveti elinde bulundurdu aynı otoriteyi 2. Mehmed zamanında da kullanmak istedi. Ancak 2. Mehmed’in lalası Zağanos paşanın verdiği lüzumsuz emirlerden sıkıldı. Kendisi 2. Murat zamanın hükümdar gibi hareket etmeye alıştığı için bu durum onu rahatsız etti.

2 kez tahttan çekilen 2. Murad’ı her defasında tekrar tahta geçirmeyi başardı.2. Mehmed Çandarlı Halil Paşa’nın bu hareketlerini çok iyi anlasa da elinden bir şey gelmedi. 2. Murat’ın vefatından sonra 2. Mehmed derhal İstanbul’un fethi için harekete geçti. Fakat Çandarlı Halil Paşa Avrupa’da bir haçlı ittifakının oluşmasından korktuğu için fethe sıcak bakmıyordu.

Çandarlı Halil Paşa Gerçekte Nasıl Öldü?

Çünkü görmüş geçirmiş bir devlet adamı olduğu için fetih girişimlerinin olumsuz sonuçlanacağından emindir. Fatih Sultan Mehmed İstanbul’un fethinin ardından  zafer şenlikleri esnasında kendisini iki defa saltanattan indirmiş olan Çandarlı Halil Paşa’yı Bizans’tan rüşvet aldı propagandasıyla İstanbul veya Edirne’de idam ettirerek intikam aldı ve tüm mal varlığına el koydu. Çandarlı Halil Paşa böylece Osmanlı tarihinde idam edilen ilk sadrazam oldu. 24 sene süren veziri azamlığından sonra, cesedi oğlu Çandarlı İbrahim Çelebi tarafından İznik’e götürülerek defnedildi.

Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinde her an idam edilecek gibi bir durum söz konusu olsa da Çandarlı Halil Paşa daha uzun süre dizide boy gösterecek. Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinde daha bir çok tarih adamının gerçek hayatlarını merak edip araştırmaya devam edeceğiz.

Çandarlı Halil Paşa nasıl öldü, Çandarlı Halil paşa ne zaman öldü, Çandarlı Halil Paşanın mezarı nerede sorularının yanıtını sizler için paylaştık. Sizlerde konuyla ilgili düşüncelerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.