Mehmed Bir Cihan Fatihi Daye Hatun Kimdir? Gerçek Tarihte Yaşadı Mı? Nasıl Öldü?


Güncelleme: 5 Nisan 2018 : 23:58
0

Mehmed Bir Cihan Fatihi Daye Hatun kimdir? Gerçek tarihte var mıdır? Ne zaman ve nasıl ölmüştür? Soruları dizideki tüm karakterlerde olduğu gibi Daye Hatun içinde sorgulandı ve araştırıldı. Dizide Daye Hatun rolüne hayat veren usta oyuncu Meral Çetinkaya’dır.

Kanal D’nin yeni dönem dizisi Mehmed Bir Cihan Fatihi, zengin oyuncu kadrosuyla dikkatleri üzerine çekiyor. Karakterler tarihten aktarıldığı için izleyenler tarafından daha fazla merak ediliyor. Daye Hatun’da bu isimlerden biridir. Osmanlı döneminde hemen hemen bütün şehzadelerin süt annesi bulunurdu. Fatih Sultan Mehmed’in süt annesi de Daye hatundur.

Şehzadelerin annesi vefat etmiş yada etmemiş fark etmez isteyen hatun yeni doğan çocuğu için isterse süt anne tutabilirlerdi. Ve şehzade yada sultanlara süt annelik yapan bu kişiler anneleri kadar değerli ve önemli olurlardı. Fatih dizisinde işlenen Daye Hatun karakteri gerçek tarihte kesinlikle vardır. Ve 2. Mehmed için oldukça önemli biridir. Onun fikirlerine öngörülerine ve yorumlarına önem verirdi.

Osmanlı döneminde süt anne olarak görevlendirilen kişiler devletten maaş alırlardı. Aldıkları maaşları cami yada mescit gibi faydalı kurumlar yaptırarak kullanırlardı. Dizide Daye Hatun olarak geçen usta oyuncu Meral Çetinkaya’dır.

Fatih dizisi Daye Hatun karakterine hayat veren Meral Çetinkaya, 1954 yılında Bura’da dünyaya gelmiştir. Saymakla bitiremeyeceğimiz bir çok dizi, sinema ve tiyatro projelerinde yer alan usta oyuncu son olarak Anne dizisinde izleyici karşısına çıkmıştır. İlk kez Bir Yudum Sevgi isimli sinema filminde kamera karşına geçen Meral Çetinkaya, Bizimkiler dizisiyle ünlenmiştir. Bizimkiler dizisinde uzun yıllar Ayla karakterine hayat vermiştir. Ardından, Sızı, Keşanlı Ali Destanı, Kaldırım Serçesi, Bizimkiler, Yazlıkçılar, Gülbeyaz, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir, Binbir Gece,  Öyle Bir Geçer Zaman ki, Saklı Kalan, Urfalıyam Ezelden (Zekiye Nene),  2016- Anne ( Zeynep Anne) dizilerinde rol almıştır.

bir Yudum Sevgi, Bir Avuç Cennet, Geyikler, Annem ve Almanya, Suda Yanar, Ponete Feneri, Her şeye Rağmen, Kantodan Tangoya, Medcezir Manzaraları, Uçurtmayı Vurmasınlar, İki Başlı Dev, Kaç Para Kaç, Eylül Fırtınası, Duruşma, Vizontele, Maruf, Vizontele Tuuba, Mutluluk, Kars Hikayeleri, Karanlıktakiler ve Neden Silah rol aldığı filmlerdir.

Mehmed Bir Cihan Fatihi Daye Hatun kim, gerçek tarihte Daye hatun var mı? Ne zaman ve nasıl ölmüştür sorularını sizler için yanıtladık. Sizlerde konuyla ilgili düşüncelerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.