Mehemed Bir Cihan Fatihi Toraman Karakteri Kimdir? Gerçek Tarihte Toraman Kim?


Güncelleme: 16 Nisan 2018 : 14:55
0

Kenan İmirzalıoğlu’nun başrolünde oynadığı Kanal D’nin sevilen dönem dizisi Mehmed Bir Cihan Fatihi kadrosuna sürpriz bir isim dahil oldu. Zengin ve kaliteli oyuncu kadrosuyla dikkat çeken diziye yine başarılı bir oyuncu katıldı. Dizide Toraman karakterinin hayat bulduğu ünlü oyuncu Berkan Şal 10 nisan 4. bölümde izleyici karşısına çıktı. Peki Mehmed Bir Cihan Fatihi Toraman kimdir? Gerçek Tarihte Toraman kim?

Dizinin 4. bölümünde Delibaş ve Sultan Mehmed yine bir durum ve mekan  incelemesi için gizlice bir yere gelirler. Yemek yemek için geldikleri yerde tek Türk olan, cesaretiyle Mehmed ve Delibaş’ın dikkatini çeken Toraman’la karşılaşırlar. Toraman tek başına mekandaki askerlere kafa tutarken Delibaş ve Mehmed de ona destek olur. Üçü birlikte askerlerin hakkından gelirler. Mehmed Toraman’a kim olduğunu sorduğunda Osmanlı’dan kaçmış bir hükümlü olduğunu söyler.

Delibaş ve Mehmed neden hüküm yediğini sorunca, zamanında Murad Han’ımıza biri basiretsiz dediği için öldürdüm der. Mehmed ve Delibaş bakışırlar. Peki Mehmed hakkında ne düşünüyorsun diye sorunca asıl basiretsiz Mehmed, Osmanlıyı rezil etti der. Duydukları karşısında kendine hakim olamayan Delibaş Toraman’a okkalı bir tokat atar. Sultan Mehmed kendisini tanıtınca Toraman şaşkına döner ve defalarca af diler.

Özünde bir demirci ustası olan açık sözlü, mert, ve gözü kara Toraman hikayeden anlaşıldığı gibi zamanında Murad Han için kılıç sallamış yiğit bir askerdir. Murat Han’a olan sadakati ve inancı yüzünden Edirne’de işlediği bir cinayet onun hüküm giymesine sebep olmuştur. Özgürlüğe düşkün olan Toraman kaçarak Konstantinye topraklarına gelmiştir. Dizinin son bölümünde yolu Sultan Mehmedle kesişir ve bundan sonra yolu Mehmed’in yolu olacaktır. Bizans ve Konstantiniye hakkında tüm bildiklerini Sultan Mehmed’e aktaracaktır.

Tarih dizisi olduğu için diziye yeni dahil olan tüm karakterler izleyenler tarafından oldukça merak uyandırıyor. Tüm rollerin tarihten aktarıldığı düşünülüyor. Fakat dizide bütün karakterler gerçek birebir tarihten aktarılmıyor. Dizideki konu bütünlüğünü sağlamak adına bazı bağlantılar senaryo için özel olarak kurgulanıyor. Mehmed Bir Cihan Fatihi Toraman kim, gerçek tarihte toraman var mı, varsa kim soruları sıklıkla geliyor.

Toraman karakterine hayat veren oyunu Behzat Ç dizisinden tanıdığımız Berkan Şal’dır. 1 Ocak 1969 tarihinde Ankara’da dünyaya gelmiştir. Tiyatro, dizi ve sinema oyuncusudur. Ankara Üniversitesi Tiyatro ve Oyunculuk bölümünden mezundur. Mesleği oyunculuk olmasına rağmen kendisini uzun yıllar ekranlarda görmedik. Bunun sebebi Ankara’nın çeşitli mekanlarında ses yönetmenliği yapmayı tercih etmesidir.

Kendisini Behzat Ç Bir Ankara Polisiyesi dizisinde Akbaba rolüyle tanıdık. Ardından 2014 yılında Reaksiyon isimli dizide tekrar kamera karşısında geçti. Karakteristik bir yüzü ve farklı bir tarzı olan Berkan Şal Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinde yine marjinal bir role hayat veriyor.

Mehmed Bir Cihan Fatihi Toraman kim sorusunu sizler için yanıtladık. Sizlerde konuyla ilgili eklemek istediklerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.