Tarihte Albay Cevdet Kimdir? Gerçek Tarihte Kimi Canlandırıyor


Güncelleme: 10 Kasım 2017 : 21:27
0

Kanal D’nin ilgiyle takip edilen dönem dizisi Vatanım Sensin’in her bir karakteri gerçekte kim oldukları izleyenler tarafından merak ediliyor. Kurtuluş Savaşını konu alan dizide Albay Cevdet’in gerçekte kim olduğu tarihte hangi ismi canlandırdığı en çok araştırılan konulardan oldu. Bizde sizler için konuyla ilgili detaylı bir araştırma sonucunda Albay Cevdet’in kim olduğunu öğrendik. İşte ayrıntılar…

15 Mayıs 1919 yılında başlayan Anadolu işgalinin perde arkasını anlatan  Vatanım Sensin yeni sezonuyla da dikkatlerine üzerine topladı. Dizinin başlamasıyla birlikte izleyenlerin kafasındaki soru işaretleri de tekrar cevap aramaya başladı.

Kurtuluş Savaşı tarihimizde ne kitaplarda ne de belgesellerde adı sanı hiç duyulmadık Albay Cevdet gerçekte kimdir? Mezarı nerede, yakınlarından hayatta olanlar var mı? Gerçek ismi ve lakabı nedir?

Vatanım Sensin dizisiyle hafızlara kazınan Albay Cevdet’in gerçek ismi Mümin Aksoy’dur. Lakabı Gavur Mümin olan tarihin önemli isimlerinden Mustafa Kemal’in silah arkadaşıdır. Mezarı Denizli Balçova İlbadi mezarlığında bulunmaktadır.
Gavur Mümin Kimdir?
 1882 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen İbrahim Oğlu Mümin, Beylerbeyi Yedek Subaya Okulu’ndan Teğmen rütbesiyle mezun olmuş ve Balkan Savaşlarında, 1. Dünya Savaşında ve Kurtuluş Savaşında görev yapmış başarılı bir askerdir. Lakabının neden Gavur olduğuna gelirsek; gizli görevi gereği Yunanlı işgal kuvvetlerine sözde yarım ettiği için için İzmir Türkleri kendisine Gavur Mümin, Hain Mümin lakaplarını takmıştır.
Gavur Mümin’in ölüm ilanında kendisine ait şu sözler yazıldı: Tarih büyük ve kalabalık yer, şayet her vazifesini yapan oraya girmeye kalkışırsa, burada olduğu gibi orada da birbirimize gireriz!… Ben sadece vazifemi yaptım”