Meral Akşener’in Kurduğu Yeni Partinin İsminin İYİ’nin Anlamı Ne?


Güncelleme: 25 Ekim 2017 : 13:31
0

Türk Siyasi hayatına 25 ekim tarihi itibari ile yeni parti girmiş bulundu. Meral Akşener’in önderliğinde kurulan yeni partinin kuruluşu Meral Akşener tarafından 25 Ekim Çarşamba günü açıklandı. Meral Akşener’in konuşması ile Türk ve Dünya kamuoyuna tanıtılan yeni partinin ismi ve amblemi de tanıtılmış oldu. Partinin amblemi güneş olarak belirlendi. İsmi ise “İYİ PARTİ” olarak açıklandı. Peki akıllarda ilk başlarda basit bir isim olarak gelen iyi parti’nin bir anlamı var mıydı? İyi parti ne anlama geliyor. Açılımı ne? Neden yeni partiye İYİ PARTİ denildi.

İçişleri Bakanlığı’na kurucu genel başkan olarak parti kuruluş dilekçesini veren Meral Akşener daha sonra Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ne geçti. Akşener kurucu genel başkanı olduğu “İyi Parti”nin kuruluş toplantısında konutçu ve yeni partinin resmen kurulduğunu açıkladı.

İYİ Parti’nin IYI’si nerden geliyor? Diriliş Ertuğrul dizisindeki Kayı Boyu’nun amblemi bayraktan almaktadır. IYI şeklindeki bayrağı kendilerine parti ismi olarak seçen parti kurucuları partinin ambleminide güneş olarak seçmiştir. Konu ile ilgili net açıklamalar gelmese de bu konu ile ilgili tartışmalar sosyal medyada konuşuluyor. IYI bir yay ve iki oku temsil eder ve Oğuzların Kayı boyunun kullandığı bayrakta yer almaktadır. Daha çok trt1’in sevilen dizisi Diriliş dizisinden aşina olduğumuz bayrak Kayı boyu tarafından  kullanılmıştır.

Partinin amblemi olan güneşin ise yeni kurulan parti için özenle seçildiği belli. Güneş sembolü Türk kültüründe önemli bir simgedir. Güneşin ısısının ve ışığının her yere yayılması gibi Türk kültürünün, gücünün ve egemenliğinin her yere yayılacağını simgeler. Bu anlamda partinin etki alanının her yere yayılacağı parti kurucuları tarafından simgesel olarak partinin amblemine eklenmiştir.

Tam da burada Kayı boyu merk edilmeye başlanmıştır. Kayı Boyu kimlerdir? Türk tarihindeki etkileri nelerdir? Kısaca bilgi verelim. Kayı boyu 12. yüzyılda İran coğrafyasına ve ardında da Anadoluya geçmiş ve Selçuklu bünyesinde bir süre yaşam sürdükten sonra Osmanlı Devleti’nin tohumlarının atıldığı Osmanlı Beyliğini kurucu unsuru olarak kayıtlara geçmiştir.

Kayılar 24 oğuz boyundan birisidir ve yüzlerce yıl hayatta kalmayı başarmış güçlü bir boydur. Göz esnasında bir çok kavim, topluluk ve devletle ilişki içerisine girmişler, küçük ve büyük çaplı savaşlarda mücadele vermişlerdir.