Diriliş Ertuğrul Atsız Bey Gerçek Tarihte Kimdir? Nasıl Ölmüştür?


Güncelleme: 21 Ekim 2017 : 00:51
0

Diriliş Ertuğrul yeni sezon startını verdi. Trt1’in reyting rekortmeni dizisi Diriliş kadrosunu kuvvetlendirerek seyircinin karşısına çıkıyor. 4. sezonda kadrosunu güçlendiren yapım yeni karakterlerle devam edecek. Atsız Bey’de bu karakterlerden birisi. Peki Atsız Bey gerçekte tarihte kimdir? Nasıl ölmüştür? İşte Atsız Bey‘le ilgili tüm ayrıntılar.

Atsız Bey 1071 yılında Suriye’ye gelen Türkmen kültlerinin başındaki beylerden birisidir. Diğer 2 bey ise Kızıl ve Şökli’dir. Bunlarda Kızıl Bey diğer beylerin lideri konumundadır. O dönemde, Fatimiler’in Akka valisi olan Bedrül Cemali, tüm beylerini yanına çağırıp onlara toprak vermiştir. Böyle yaparak tüm Türkmen Beylerini arap kabilelerine karşı kullanmak istemiştir.

Fatimi Valisinin planı doğrultusunda Türkmen Beyleri ve tabi ki Atsız Bey, arap kabilelerini geri püskürtmüştür. Daha sonrasında tabasını alan Beyler Tabariyye gölü çevresinde gelip  bölgeyi kendi aralarında paylaşmışlardır.

Tabi sonrasında Arap kabileleri de rahat durmadı ve Fatimi valisini de kışkırtarak Türkmenlere karşı saldırılara geçtiler. Beyler önce saldırmayacak, savaşmayacak gibi yaptılar ancak aniden bir gece baskını ile tüm arap kabilelerini bozguna uğratıp bölgeden tamamen attılar.

Beyler ise daha sonra Fatimi Valisinin elinde bulunan bölgelere yöneldiler. Bu bölgeleri alırken Kızıl Bey ölür. Atsız Bey ise Kızıl Bey’in yerine geçer. Kuşatma devam ettiği sırada deniz tarafında yardım geldiği için Atsız Bey’de başarılı olamaz.

Atsız Bey daha sonra bu kuşatmadan vazgeçerek Filistin’deki Kudüs şehrine yönelir. Burada ki Vali Türk kökenli olduğu için kendisine direnemez ve savaşmadan şehri alır. Atsız Bey 4,5 yıl gibi kısa sürede tüm Güney Suriye ve Filistin topraklarını fetheden büyük Türk komutanıdır.

Peki Atsız Bey gerçekte nasıl ölmüştür? Atsız Bey son seferini Mısır’a yapmıştır. Ancak taktik hatasından dolayı savaşı kaybetmiş ve 10 adamı ile kaçmıştır. Şam’a kaçan Atsız Bey, Bedrül Cemali ve adamları tarafından kıstırılır. O sırada Süreye seferinden dönemekte olan Melikşah’ın kardeşi Tutuş tarafında kurtarılır. Ancak Atsız Bey’in ölümü kendisini kurtaran ama kendisine kin ve nefret duyan Tutuş tarafından öldürülür.

Normal şartlarda 20.000 kişilik bir orduyu kurma gücüne sahip olan Atsız Bey’in ölümü bölgede tüm dengelerin Büyük Selçuklu aleyhine dönmesine neden olmuştur.