2019’DA DİZİ SÜRELERİ YARIYA İNİYOR!


Güncelleme: 28 Aralık 2018 : 02:05
0

Türk dizi sektöründe, on seneye yakın bir zamandır süreler iki saatin üzerinde devam ediyordu. 2019 yılında hem maliyet, hem de oyuncuların ve set ekiplerinin çalışma şartları açısından rahatlaması için beklenen oluyor. Dizi süreleri kısaltılıyor. İşte detaylar..

120 DAKİKALIK DİZİ HEM OYUNCUYU HEM DE SEYİRCİYİ YORUYOR

Dizi sürelerinin 90 dakikadan 120 dakikaya çıkması hem oyuncuları hem de, setlerde çalışan ekipleri oldukça yoruyordu. Bir dönem bazı ünlülerin bu konuyla ilgili eylem yaptıkları da biliniyordu. Çünkü gece gündüz tüm anları setlerde geçiyordu. Üstelik, her akşam kanallarda sadece bir dizi yayınlanıyor, öncesinde de o dizinin önceki bölümü özet diye geçiliyordu. Böyle olunca seyirciler de, izlemekten sıkılır bir hale geliyordu. İnternette ve dizilerle ilgili videoların altında, pek çok izleyiciden sürelerin kısalmasıyla ilgili talepler okunuyordu. 2019 yılında beklenen oluyor ve dizi süreleri de yarıya iniyor.

TÜM DİZİLER 60 DAKİKAYA İNİYOR

Ekonomik krizin dizi sektörünü de derinden etkilediği biliniyordu. Bu sebeple tüm kanallardaki diziler yılbaşından sonra, üç haftalık bir tatile girmeye hazırlanıyordu. İlgili duyurular pek çok sayfa ve siteden yapılıyordu. Fakat sektör sadece ara vermekle kalmıyor. Bu sürecin sonunda dizilerin, eski yıllarda olduğu gibi 60 dakikaya ineceği konuşuluyor. Süreler kısaltıldığında maliyet açısından yapımların rahatlayacağı söyleniyor. Çünkü saatler yarıya indiğinde, özellikle yüksek bütçeli dizilerin maliyeti de aynı ölçüde iniş gösteriyor. Bu durumun, yapım şirketleri, oyuncu ve set ekipleriyle birlikte izleyicileri de rahatlatacağı düşünülüyor.

SÜRELERİN AZALMASI YAYINDAN KALKMALARI ETKİLEYEBİLİR

Bir dönem on dizi başlayıp, sadece birkaçı yayın hayatına iki üç sezon devam edebiliyordu. Haliyle hem kanal, hem oyuncular hem de set ekipleri zarar etmiş oluyordu. Yayından kalkan dizilerin, hikâyelerinin çekmemesi kadar sürelerin uzunluğu da, izleyenleri etkileyen faktörler arasındaydı. Uzun süreç, sıkıcı kurguyla birleşince insanlar ister istemez daha çabuk kanal değiştiriyordu. Kurgusu iyi olan dizi de, hem sürenin uzunluğu hem de aynı anda başka kanalda yayınlanan diziyle çakışması yüzünden ekrana veda edebiliyordu. Zaman kısaldığında ve saatler eski yıllardaki gibi düzene oturduğunda yayından kalkma ihtimallerinin de azalacağı öngörülüyor. Konuya ilgili bilgi netlik kazandığında sizleri yeniden bilgilendireceğiz.