Tahta Gıyaseddin Mi Çıkacak? Kılıçarslan Mı? Tarihte Alaaddin Keykubat’tan Sonra Tahta Kim Çıkmıştır?


Güncelleme: 28 Şubat 2018 : 23:37
2

Diriliş Ertuğrul son bölümde yine heyecan dolu sahnelere tanıklık ettik. Dizide heyecan giderek artarken izleyenler olarak tarihi bilgilerimiz de tazeleniyor. Dizinin gidişatına göre herkes tarafından merak edilen soru Tahta Alaaddin Keykubat’tan sonra kimin çıkacağı oldu. Dizinin takipçileri tahta Gıyaseddin mi çıkacak Kılıçarslan mı çıkacak konularıyla ilgili yoğun bir araştırmaya girişti.


Diriliş Ertuğrul Gıyaseddin Keyhüsrev Kim? Gerçek Tarihte Şehzade Gıyaseddin Keyhüsrev


Sultan Alaaddin kendisinden sonra tahta geçmesini istediği ismin küçük oğlu Kılıçarslan olduğunu açıkladıktan sonra Emir Saadettin bunu engellemek için türlü planlarını devreye sokar. Alaaddin Keykubat’ın ölümünün ardından tahta Gıyaseddin Keyhüsrev’in geçmesini sağlar. Gıyaseddin Keyhüsrev’in Anadolu Selçuklu Devletinin başına geçmesi Saadetin Köpek için bir dönüm noktası olur. Emir Saadettin muhteşem zekasıyla kısa sürede Gıyaseddin Keyhüsrev’i avucunun içine almayı başarır.

Devletin önemli kademelerine kendi adamlarını yerleştirmeye başlayan Saadettin’in tek düşüncesi ve arzusu Anadolu Selçuklu Devleti’nin başına geçmekti. Bu arzu uğruna Gıyaseddin Keyhüsre’e kardeşi Kılıçarslan ve annesini dahi öldürttü. Saadettin Köpek’in vezirlik boyunca verdiği haksız kararlar hakkındaki şikayetleri artırdı. Baş edilemez bir hale gelen Emir Saadettin hakkında ölüm kararı verildi ve bir plan yapıldı. Plana göre Emir Saadettin Kubadabat Sarayına ziyafet ve eğlence için çağrılacak ve öldürülecekti.

Tamda planlandığı gibi Kubadabat Sarayına çağrılan Saadettin Köpek zevkin ve eğlencenin doruklarındayken Hüsameddin Karaca tarafından öldürülmeye çalışılır fakat başarılı olamaz. O sırada orada bulunan Emir-i Alem Togan’ın kılıç darbesiyle kellesi alınır. Bununla da kalınmaz kellesi uzun bir süre ibret-i alem için Kubadabat Sarayı’ın kapısına asılır.

Gıyaseddin Keyhüsrev yani tarihte 2. Gıyaseddin Keyhüsrev başarılı bir liderdir. Türk tarihi için önemli eserler bırakmış iyi bir hükümdardır. Fakat gerek Türk tarihinde gerekse Osmanlı tarihinde taht kavgaları ve lider olma tutkusu kimi zaman yanlış sonuçlar doğmasına yol açmıştır.

Alaaddin Keykubat’tan sonra tahta geçen Gıyaseddin Keyhüsrev 1221 yılında doğmuştur. Henüz yedi yaşındayken Mübarizüddin Ertokuş atabeyliğinde eğitimlerine başlamış ve Mengücekliler’in merkezi olan Erzincan’a Melik olarak gönderilmiştir. 1237 yılında Alaaddin Keykubat2ın hain bir kumpas sonucu ölümünün ardından tahta geçmiştir. 1237-1246 yılları arasında tahtta kalmıştı.

Alaaddin Keykubat’tan sonra tahta kim geçti? Tahta Gıyaseddin mi çıkacak? Kılıçarslan mı çıkacak?

 

Comments are closed.