Parasının Bir Kısmını Sultan Abdülaziz’in Ödediği ve Süveyş Kanalı’nın Açılışı için İnşaa Edildiği Söylenen Eser Hangisidir?


Güncelleme: 24 Mayıs 2017 : 17:11
1

Kanal D’nin yeni yarışma programı 19’da birbirinden ilginç sorular yarışmacıları terletiyor. 19 soru, 19 saniye ve büyük ödül 19 milyon TL. İşte geceye damga vuran sorulardan birisi.

Parasının Bir Kısmını Sultan Abdülaziz’in Ödediği ve Süveyş Kanalı’nın Açılışı için İnşaa Edildiği Söylenen Eser Hangisidir?

Soru: Parasının Bir Kısmını Sultan Abdülaziz’in Ödediği ve Süveyş Kanalı’nın Açılışı için İnşaa Edildiği Söylenen Eser Hangisidir?

Cevap; Özgürlük Heykeli’dir. Evet yanlış duymadınız. Özegürlük heykeli esasında Suveyş Kanalı için bizar Osmanlının emri ve parası ile kanaldan geçen gemileri karşılaması için düşünülmüştür. Mısır firavunları gibi giyinen ve başında 7 iklimin padişahı olan Osmanlı Sultanı’nı temsil eden 7 kıta ve kafasında 7 denizi simgeleyen 7 sivri uçlu taç olan bir kadın heykeli inşa edildi.

Mısır’ın halkının bu heykele doğru bakmayacağı endişesi ile proje iptal edildi. Daha sonra ABD ve Fransa arasında iyi dosluk ilişkileri münasebeti ile ABD’ye bir heykel hediye edilmesi düşünülmüş.

Azten projesi hazır olan özgürlük heykeli küçük değişiklikllerle ABD’ye hediye edilmiştir. Ayrıca heykelin yüzü, heykeli yapan Bartholdi’nin annesi Charlotte’nin yüzü olarak yapılmştır.

 

1 YORUM

Comments are closed.