Mehmed Dizisi Mimar Muslihuddin Gerçek Tarihte Kimdir?


Güncelleme: 25 Mart 2018 : 16:04
0

Bütçesi ve oyuncu kadrosu ile Kanal D ekranlarında gösterilen Mehmet Bir Cihan Fatihi dizisi her hafta ekrana gelen bölümleriyle adından söz ettirmeyi başarıyor. Dizinin 2. bölümünde diziye dahil olan Mimar Muslihuddin karakteri de izleyenlerin ilgisini çekmeyi başardı. Dizinin fanları Muslihuddin karakterinin gerçek tarihteki yerini merak etiler. Sizler için konuyu araştırdık. Gerçek Tarihte Muslihuddin kimdir?

Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinde Mimar Muslihiddin karakterini Altan Erkekli canlandırıyor. Mimar Muslihiddin Fatih Sultan Mehmet zamanında yaşamış ve İstanbul’un fethi sürecinde sürekli Sultan Fatih’in yanında bulunmuştur. Oldukça değerli ve yetenekli bir mimardır. Yıllara meydan okuyan çeşitli eserlerin yapımında yer almıştır.

Dizide de sürekli Fatih Sultan Mehmed’in yanında yer alan Mimar Muslihuddin Mehmed dizisinin ilerleyen bölümlerinde daha ön plana çıkacak. Çünkü Fatih Sultan Mehmed önderliğinde Türk mühendislerinden mimar Muhiddin Ağa ve Saruca Paşa’nın yaptığı Şahi toplar fethin gidişatını önemli ölçüde etkilemiştir.

2. Murad döneminde de yaşamış, dünyanın en uzun köprüsü olan Ergene Köprüsü ya da kasabaya ismini veren Uzun Köprü mimarıdır. Uzunluğu 1200 metre olan köprüde 174 adet kemer kullanılmıştır. Bunların yanında Edirne’de Üç Şerefeli Caminin ve İstanbul Rumeli Hisarının mimarlarından olduğu biliniyor. Günümüzde pek çok okula ismi de verilmiştir.

Mehmed dizisi Mimar Muslihuddin önemli bir mimar ve devlet adamıdır. Fakat ismi tarihin tozlu sayfalarında unutulmaya yüz tuttuğu için izleyenler dizinin ardından Mimar Muslihuddin gerçek tarihte kimdir sorusuna yanıt aradı. Dizide bu karakteri usta oyuncu Altan Erkekli canlandırıyor. Altan Erkekli 1955 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro bölümünden mezundur. 2001 yılında Bir Demet Tiyatro dizisinde canlandırdığı karakterle izleyenlerin gönlüne taht kurmuştur.

Kariyer hayatı boyunca sayısız dizi, tiyatro ve sinema filminde rol almış duayen bir isimdir. Mehmed Bir Cihan Fatihi Mimar Muslihuddin rolünü de başarıyla yerine getiren Altan Erkekli son olarak Neredesin Birader dizisinde rol almıştır. Altan Erkekli’nin rol adlığı başlıca projeler; Kurtuluş, Yerden Yüksek, Şen Yuva, Bir İstanbul Masalı, Beyaz Gelincik, Bir Demet Tiyatro, Kara Ekmek, Yalan Dünya ve Hangimiz Sevmedik.

Günümüzde Fatih dizisi Mimar Muslihuddin rolüyle izleyici karşısına çıkıyor. Kendisine yeni rolünde başarılar dileriz.