Diriliş İbni Arabi Kim? Gerçek Adı Tarihte İbnu Arabi


Güncelleme: 8 Mart 2018 : 02:11
0

Diriliş Ertuğrul bünyesindeki oyuncuların seyirciler tarafından merak edilen karakterleri arasına İbni Arabi karakteri girdi. Diriliş İbni Arabi Kim, hangi dizilerde rol aldı? Gerçek adi nedir? İbni Arabi gerçek tarihte var mıdır? Ibni Arabi gerçek tarihte nasıl ölmüş kim öldürmüştür gibi sorular haberin devamında.

Dizinin en can alıcı sahnesinde dahil olan ve Ertuğrul Beyi ipten çeviren İbni Arabi kim. Şehzade Gıyaseddin’in Ertuğrul hakkında hüküm vereceği sırada Şehzade Gıyaseddin’in huzuruna gelen ve Ertuğrul Bey’in akıbetini değiştiren bilge kişiliğiyle herkesi kendine hayran bırakan İbni Arabi tarihte vardır.

Tasavvuf ve İslam düşünce tarihinin önemli isimlerindendir. Tahminen 1165 tarihinde İspanya’nın Mürsiye şehrinde doğduğu bilinmektedir. Diriliş Ertuğrul dizisinde İbni Arabi karakterine Osman Soykut hayat veriyor. Osman Soykut böyle değerli bir ilim insanına hayat verdiği için kendini çok şanslı hissettiğini söylüyor. Diriliş İbni Arabi kim, gerçek tarihte İbni Arabi hakkında detaylara gelelim.

Ailesi Arap Tayy kabilesinden gelmektedir. Akrabaları arasında tasavvufi bilgilere sahip kimseler yoğun olarak bulunuyordu ve onlardan aldığı feyz alarak ilim ve düşünce yoluna girmiştir. İlk eğitimine ailesiyle birlikte geldiği Sevilla kentinde 8 yaşında başlamıştır. Daha çocuk yaştayken Ahmed İbnu’l-Esiri genç bir sufi ile yoldaşlık etmeye başlamıştır. Endülüs’te bir süre eğitim gördükten sonra seyahate çıkmıştır. Şam, Bağdat ve Mekke’ye giderek orada bulunan tanınmış alim ve şeyhlerle görüşme şansı bulmuştur.

İbni Rüşd ile görüşmüş ve ondan bilginin sadece akıl yoluyla edineceğini öğrenmiştir. Şekkaz isimli Şeyh’ten aldığı dersler onun hayatında önemli yollar kat etmesine yol açtı. Ve ölene kadar bu şeyh ile görüşmelerine devam etti. Kimi kaynaklarda 500’ten fazla eserinin olduğunu kimi kaynaklar ise eserlerini okumanın dini tehlikeye sokacağını söylüyor. Fakat hepimiz onun gerçek ilim ve bilim insanı olduğunu biliyoruz.

Kerametleri hala dilden dile konuşulan ve aktarılan İbni Arabi’nin 1239-1240 yılları arasında Şam’da vefat ettiği söyleniyor.

Diriliş Ertuğrul İbni Arabi karakterine hayat veren Osman Soykut 1957 tarihinde Ankara’da dünyaya gelmiştir. Babasının mesleğinden ötürü bir süre Almanya’da yaşamıştır. Döndüğünde lise eğitimini Ted Kolejinde okumuştur. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık fakültesinden 1980 yılında mezun olmuştur. 1985 yılında Almanya’ya giderek aldığı eğitimle ilgili işler yapmıştır. Ülkemizde ve yurr dışında pek çok projede rol almıştır. Rol aldığı başlıca projeler; Charmed, Ateşli Piliç, One Of Them, Dağlar Delisi, Adanalı, Kurtlar Vadisi Pusu, Tatar Ramazan ve son olarak Diriliş Ertuğrul.

Özellikle Diriliş Ertuğrul 109. bölümde Ertuğrul Bey’in idam kararı açıklanırken Şehzade Gıyaseddin’in huzuruna çıkarak Ertuğrul Beyin adaletini, cesaretini ve liderliğini anlatan onu savunan ve Şehzade Gıyaseddin’i düştüğü gafletten kurtaran İbni Arabi izleyen herkesi kendine hayran bıraktı. Dizinin final sahnesinde yaşananlardan sonra izleyen herkes Diriliş İbni Arabi kim, Gerçek adı nedir, Gerçek tarihte İbni Arabi var mı sorularına yanıt aradı.