Diriliş Ertuğrul Öldü Mü Ölecek Mi? Tarihte Nasıl Ölmüştür


Güncelleme: 1 Mart 2018 : 03:39
1

4 sezondur gündemden düşmeyen Diriliş Ertuğrul dizisinde heyecan artarak devam ediyor. Her saniyesini kesintisiz izlediğimiz ekranların uzun soluklu dizilerinden Diriliş Ertuğrul her bölüm izleyenleri ekrana kilitlemeyi başarıyor. Şu sıralar dizinin takipçileri tarafından en çok merak edilen konulardan biri de Diriliş Ertuğrul öldü mü ölecek mi konusu oldu. Her ne kadar bu soruyu korkarak sorsak da hepimiz cevabını çok merak ediyoruz. İşte Diriliş Ertuğrul öldü mü ölecek mi tarihte nasıl ölmüştür sorularının yanıtı…

Dizinin son bölümünde Sultan Alaaddin’in ölümü geceye damga vurdu. Bunun olayın ardından izleyenler Diriliş Ertuğrul da öldü mü ölecek mi? sorularını sorguladı. Türk tarihinin en önemli neferlerinden Ertuğrul, vazgeçmeyen, boyun eğmeyen, tüm insanlığa yetecek adalet duygusuyla hareket eden, hak edene hakkını, devletine ihanet edene cezasını veren inançlı ve cesur bir liderdir. Osmanlının kurulmasında en büyük etkenlerden biri olan, bir imparatorluğun yeşermesinde ilk tohumları atan Diliş Ertuğrul geniş bir kesime unutulmaya yüz tutmuş değerleri hatırlatıyor. Dizi 4 yıldır başarı merdivenlerini hızla tırmanarak yerel ve yabancı basında en çok konuşulan konular arasında yerini aldı. Dizinin 4. sezonunda final yapacağı ve farklı bir konuyla farklı bir kadroyla yoluna devam edeceği resmi olarak açıklandı. Bu yüzden son zamanlarda sık sık ölümle burun buruna gelen Ertuğrul ile ilgili en çok merak edilen konu Diriliş Ertuğrul öldü mü? Diriliş Ertuğrul ölecek mi? Diriliş Ertuğrul kaçıncı bölümde diziden ayrılacak soruları oldu.

Diriliş Ertuğrul öldü mü ölecek mi  diziden ayrılıyor mu konularına gelmeden önce gerçek tarihte Ertuğrul Gazi nasıl ve ne zaman ölmüştür konularına değinelim. Ertuğrul Gazi, Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyundan gelmektedir. Babası Gündüzalp annesi de dizide anlatıldığı gibi Hayme Anadır. Osmanlı Medeniyetinin kurucusu Osman Beyin babasıdır. Eşi Halime Hatundur. Ertuğrul Bey’in kardeşleri Sungur Tekin, Gündoğdu ve Dündar’dır. Ertuğrul Bey’in evlatları  Saru Batu Savcı Bey ve Gündüz Beydir. Bütün bu konuları dizide izlediğimiz kadarıyla biliyoruz.

Ertuğrul Bey’in ataları 9. yüzyılda Moğol istilasından kurtulmak için Semerkant şimdiki adıyla Özbekistan üzerinden geçerek Ceyhun nehri dolaylarını aşarak Horasan  bölgesinde Mevr şehrine yerleşmiştir. Kayı boyunun reisi Ertuğrul Bey’in babası Gündüzalp,  Halep’te Caber Kalesi’nin kuzey batısında Fırat nehrini geçerken boğulmuştur. Şimdi Türk Mezarı olarak bilinen Suriye’deki bu mezar 22 Şubat 2015’te Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen, Süleyman Şah Türbesi’nde bulunan 38 personelin Türkiye’ye getirilmesi ve türbe içerisinde yer alan Süleyman Şah ve iki askerinin naaşı ile diğer eşyaların Suriye’nin Eşme köyüne taşınmıştır.

Gündüzalp’in vefatından sonra Kayı boyunun bir kısmı Halep’te kalırken bir kısmı Çukurova’ya göç etmiştir. Çukurova’ya göç eden Kayı boyu ikiye ayrıldı. Aşiretin bir kısmı Gündüzalp’in oğullarıyla birlikte kuzeydoğuya hareket ederek Erzurum Pasinler ovasına yerleşti. Burada kardeşler arasında anlaşmazlık çıktı. Süleyman Şah’ın büyük oğulları Sungur Tekin ve Gündoğdu asıl toprakları olan Horasan’a geri döndü. Ertuğrul Gazi Hayme Ana ve küçük kardeşleri Dündar ise batıya doğru hareket etti. Bu göç sırasında Selçuklular tarafında yer alarak Moğol istilasına karşı başarılı mücadeleler vermiştir. Dizide bu olaylara kısmen tanık alıyoruz.

Gösterdiği başarılar sayesinde Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat tarafından kendisine uç beyliği verilmiştir. Ertuğrul Bey’in başarılarına Diriliş Ertuğrul dizisi sayesinde izleyenler olarak bizlerde hakimiz. Dizide sona yaklaştıkça Diriliş Ertuğrul öldü mü ölecek mi soruları sık sık sorgulanmaya başladı. Tarihle paralel giden dizide Ertuğrul beyin gerçekte nasıl ve ne zaman öldüğünü okuduğumuzda dizide Diriliş Ertuğrul öldü mü ölecek mi sorusunu da kısmen tahmin edebiliriz.

Uç Beyi olduktan sonra Bizans şehir ve kasabalarına akınlar düzenleyen Ertuğrul bey, şanlı Türk tarihinin başlangıcını yapan önemli bir isimdir. Siyasi ve liderlik zekasının yanı sıra hükümdarına bağlılığıyla da bilinen Ertuğrul Bey; Moğol istilasına uğradıktan sonra yıkılma sürecine giren Selçuklu Devletine olan bağını devam ettirmiştir. Ertuğrul Beye, Selçuklu Sultanları Alaaddin Keykubat ve 2.Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından kumandanlık devlet adamlığı unvanı verilmiştir. Bütün Türk Beylikleri ülkenin zor durumundan yararlanıp kendi beyliklerini kurarken Ertuğrul Gazi devletine olan bağını koparmamıştır. Cihat anlayışıyla hareket ederken mazluma eziyet etmemiş hak edene hakkını vermiştir. Anadolu’nun her yerine şanı yayılan Ertuğrul nasıl ve ne zaman öldü?


Tahta Gıyaseddin Mi Çıkacak? Kılıçarslan Mı? Tarihte Alaaddin Keykubat’tan Sonra Tahta Kim Çıkmıştır?


Ertuğrul Gazi,  bir devlet adamında olması gereken bütün vasıfları eksiksiz taşıyan bir liderdi. Tıpkı Diriliş Ertuğrul dizisinde anlatıldığı gibi. Dürüst, cesur, iyi, vatanını ve milletini çok seven, adaletli, kavrayışı yüksek, öğrenmeyi öğretmeyi seven inançlı. Ertuğrul Gazi 1281 senesinde 93 yaşında Söğüt’te vefat etmiştir. Her yıl eylül ayının 2. haftası anma törenleri düzenlenmektedir.

Şimdi gerçek tarihten alınan bilgiler doğrultusunda ve dizinin bugüne kadar gerçek tarihle paralel gittiğini göz önüne alınarak Diriliş Ertuğrul öldü mü ölecek mi sorularına yanıt verebiliriz. Diriliş Ertuğrul henüz ölmeyecek. Diriliş Ertuğrul sezon sonuna kadar dizide yer alacak.

Diriliş Ertuğrul öldü mü ölecek mi? Diriliş Ertuğrul tarihte ne zaman ölmüştür?

1 YORUM

Comments are closed.