Diriliş Ertuğrul Ögeday Neden Öldü? Tarihte Ögeday Han Nasıl Ölmüştür?


Güncelleme: 30 Mayıs 2018 : 22:50
0

Diriliş Ertuğrul 30 Mayıs Çarşamba günü yayınlanan 120. bölümünde yine aksiyon ve heyecanı dorukta tutmayı başardı. Diziye yeni dahil olan Ögeday Han dizide öldüğü görüntüleri izleyenleri şaşkına çevirdi. Daha yeni diziye giren Ögeday Han gerçekten öldü mi? Tarihte Ögeday nasıl ölmüştür?

Diriliş Ertuğrul sezon finaline haftalar kala ilginç bölümlerle evlerimize konuk olmaya devam ediyor. Diziye geçtiğimiz haftalarda dahil olan Ögeday karakteri Moğolların Hanı olarak Ertuğrul’un karşısına çıkmış ve ondan kendisine biad etmesini istemiştir. Ertuğrul ise taktik gereği Ögeday’ın teklifini kabul etmiştir. Ögeday ise bunun karşılığından ondan oğlunu rehin olarak bırakmasını istemiştir.

Ögeday dizinin 120. bölümünde ölmüştür ve moğollar bunun sebebi olarak Ertuğrul’u görmektedir. Ertuğrul ise olay sonrası kaçmıştır. Noyan Ertuğrul’un peşine düşmüştür. Ögeday’ın ölümünden sonra herkes ağlamıştır. Ögeday’ın ölümünden Ertuğrul’u sorumlu tutmaktadırlar. Günalp ise Moğol bataklığını kurutmak için yola koyulmuştur. Peki gerçek tarihte Ögeday nasıl ölmüştür? İşte detaylar…

[kirmizitext]Diriliş Ertuğrul Ögeday Kimdir? Gerçek Tarihte Kimi Temsil Eder? için tıklayınız[/kirmizitext]

Ögeday Han gerçek tarihte Tataristan’da geleneksel bir av partisinde fazla içki içmiş ve bu içkiden dolayı zehirlenmiştir. Hastalanan Ögeday’ın devleti moğollar belli bir süre yönetimsiz kalmıştır.1241 yılında Ögeday içkiden kaynaklı zehirlenme sonucu ölmüştür. Ölümünden sonra ise bunun sebebi olarak bazı cariyeler ve devlet adamları öldürülmüştür.

Ögeday’ın ölümünden sonra devleti eşi Töregene 5 yıl boyunca yönetmiştir. Daha sonra oğlu Göyük Han 1246 yılında Kağan olarak seçilmiştir. 1249 yılında ise Göyük han öldükten sonra tahta Toluy’un oğlu Mengü oturmuştur. Diriliş Ertuğrul dizisinde ise senaryo gereği Ögeday ölmüştür. Sezon finaline az bir zaman kala dizinin kurgusunun yetiştirilmesi gereği böyle bir karar alındığı bilinmekte. Diğer taraftan senaryonun oturması için Ögeday’ın anlık diziye dahil edildiği yorumları da yapılmaktadır.