Diriliş Ertuğrul Ögeday Kimdir? Gerçek Tarihte Kimi Temsil Eder?


Güncelleme: 23 Mayıs 2018 : 14:15
2

Diriliş Ertuğrul dizisi sezon finaline doğru giderken diğer yandan yeni sezon için karakter tespitlerini de yapmaya devam ediyor. Ögeday karakteri geçtiğimiz sezonlarda ismi geçen bir karakter. Ögeday ne zaman diziye girecek, Ögeday gerçek tarihte kimdir? İşte Diriliş Ögeday hakkında hazırladığımız yazı dizimiz.

Diriliş Ertuğrul bilginiz gibi Osmanlı’nın temellerinin atıldığı Selçuk dönemini konu alan bir dizi. Oğuzların Kayı boyundan olan Osmanlı’nın orta Asya’dan Anadolu’ya gelip burada 4 kıtaya hükmedecek bir imparatorluğun kuruluş dönemini konu ediniyor. Dizide de bir çok karakterde tarihi belgeler ışığında ziye dahil ediliyor.

Ancak bazı durumlarda oyuncu, yapım şirketi ve kanal arasındaki uyuşmazlıklar nedeni ile ani ayrılıklar da olabiliyor. Örneğin Halime Hatun’u diziden doğum sonrası ölerek ayrılması tarihi sürece aykırı bir senaryoydu. Oyuncu Esra Bilgiç sosyal medyadan yayımladığı mesajla “senaryoda değişiklik nedeni” ile ayrıldığını söylese de durumun böyle olmadığı tüm kesimlerce biliniyor. Kısaca tarihi dönem dizlerinde bazen gerçek tarihten uzaklaşılabiliyor. Peki bu anlamda Ögeday gerçekten tarihi bir kişilik mi yoksa diziye sonradan dahil edilmiş veya edilecek bir yapay karakter mi?

Diriliş Ertuğrul Ögeday Kimdir?

Ögeday, dizide Bağcı Noyan’ın söz ettiği bir karakterdir. Ögeday tarihi kaynaklarda Cengiz Han’ın oğludur. 13 yıl hükümdarlık yapan Ögeday Avrupa’ya bir çok sefer düzenlemiştir. Göbi Çölü’nde doğan Ögeday’ın ne zaman doğduğu hakkında net bilgiler yoktur. İsmi farklı kaynaklarda çok farklı şekillerde geçmektedir. Örneğin Türkçede Oktay olarak tanınan Ögeday batı kaynaklarında, Occoday, Hacotha, Etheracan, Ectais, Ocuai olarak geçmektedir.

Cengiz Han’ın 3.oğludur ve 1203 yılında Kereyitler’le yapılan savaşta ağır yaralanmıştır. Sonraki yıllarda Merkitleri Moğol egemenliğine alan Ögeday, Merkit Hanım’ın kızı Töregene ile evlenmiştir. 1227 yılında Cengiz hanın ölümünden sonra hükümdar olmuştur. Cengiz Han sonrası çözülmeleri önlemek ve yeni yerler Feth etmek için yeni yasalar çıkartmıştır.

Moğol hakimiyeti altından gelen vergileri düzenledi ve 15 yaşın üstündeki nüfusu saydırarak çıkarabileceği azami asker sayısını hesapladı. Çin, Avrupa, İran, Afganistan gibi büyük bölgelere seferler düzenledi. Selçuklularla ilişkileri ise bu dönemlerde başladı. 1. Alaaddin Keykubat ile diplomatik ilişkiler yapan Ögeday, Alaaddin’in oyalama siyaseti ile karşılaştı.

Bunun üzerine Ögeday Carmagon Noyan’ı Anadolu’ya gönderdi. Diriliş Ertuğrul dizisinde de Ögeday ilerleyen bölümlerde veya sonraki sezonda karşımıza çıkacak ve Ertuğrul’un yeni düşmanı olarak diziye dahil edilecektir. Peki Ögeday karakterini kim canlandıracak? Diriliş Ertuğrul Ögeday kimdir? Gerçek adı, oynadığı diziler vs gibi tüm bilgiler en kısa zamanda bu yazımız altına eklenecektir.

Diriliş Ertuğrul Ögeday Kimdir? Hangi Oyuncu Canlandırıyor?

Dizide Ögeday karakterini canlandıran oyuncu Kaan Çakır’dır. 1977 İstanbul’un Bakırköy semtinde dünyaya gelen oyuncunun annesi Gümilcine’den gelen muhacirdir. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi tiyatro bölümünden mezun oldu. 1996-1999 yılları arasında Kara Melek isimli dizide oynadı. 1999 yılında Güle Güle isimli sinema filminde Metin Akpınar, Yıldız Kenter gibi isimli ustalarla beraber rol aldı. 2003 yılında Bir İstanbul Masalı, 2008 yılında Gölge, 2015 yılında Yemekteydik ve Karar Verdim isimli sinema filminde, 2016 yılında Bodrum Masalı isimli projelerde rol aldı.

Comments are closed.