Diriliş Ertuğrul Gıyaseddin Keyhüsrev Kim? Gerçek Tarihte Şehzade Gıyaseddin Keyhüsrev


Güncelleme: 27 Şubat 2018 : 19:56
5

Başarılı oyuncu kadrosu ve tarihten konusuyla unutmaya yüz tutmuş değerlerimizi canlandıran Diriliş Ertuğrul tüm heyecanıyla yayın hayatına devam ediyor. 4 sezondur başarılı yapımlar arasında yer alan dizi kimi zaman kayıpları kimi zaman yeni oyuncularıyla izleyenlerin ilgisini diri tutmayı başarıyor. Dizinin kadrosuna son olarak iki yeni ismin katıldığı açıklandı. Dizide uzun süredir adı geçen Gıyaseddin Keyhüsrev karakterini canlandırmak üzere Burak Dakak isimli genç oyuncu dahil oldu. Diriliş Ertuğrul Gıyaseddin Keyhüsrev karakterine hayat veren Burak Dakak kim? Gıyaseddin Keyhüsrev gerçek tarihte hangi yıllar arasında yaşadı, kaç yıl tahtta kaldı ve nasıl öldü soruları haberimizin devamında…


Diriliş Günalp Kim? Gerçek Tarihte Var Mı?


Diriliş Ertuğrul dizisinde heyecan ve aksiyon giderek artarken dizide sık sık duyduğumuz Şehzade Gıyaseddin Keyhüsrev karakterini kimin canlandırdığı nihayet ortaya çıktı. Dizide Gıyaseddin Keyhüsrev karakterine hayat veren genç oyuncu Burak Dakak oldu. 28 şubat çarşamba akşamı izleyiciyle tanışan oyuncu herkes tarafından merak edildi.  Sadece ülkemizde değil 60’tan fazla farklı ülkede gösterimde olan ve büyük ilgi toplayan dizi, yabancı basının da gündeminden düşmüyor.

Tarih derslerinden aklımızda kalan fakat çoğumuzun tahta nasıl geçtiğini, ne kadar kaldığını ne gibi faaliyetlerde bulunduğunu, Türk tarihinde nasıl bir iz bıraktığını bilmediğimiz Gıyaseddin Keyhüsrev hakkında çoğu bilgiyi Diriliş Ertuğrul dizisinde izleyerek öğreneceğiz. Sadece Gıyaseddin Keyhüsrev değil onun dışında pek çok tarihten önemli isimlerin hayatlarına dair önemli bilgilere ulaştığımız dizi belgesel niteliği taşıyor diyebiliriz. Selçuklu döneminden başlayarak Osmanlı Devletinin kurulma aşamasına kadar olan süreci tüm gerçekliği ile ele alan dizi kimi zaman eleştirilere maruz kalsa da arkasına aldığı kitleyle yoluna devam ediyor.

Diriliş Ertuğrul Gıyaseddin kim sorusuna gelmeden önce dizide bu aşamaya kadar olan süreci kısaca hatırlayalım. Kulağımıza oldukça tanıdık gelen aklımızda sadece bir Türk lideri olarak kalan Gıyaseddin Keyhüsrev’in adı dizide geçer geçmez izleyenler olarak Diriliş Ertuğrul Gıyaseddin Keyhüsrev kim, Şehzade Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir ne zaman yaşamıştır sorularını sorgulamaya başladık. Dizinin son bölümlerinde Sultan Alaaddin’in yerine geçmesini istediği Şehzadeyi açıklar. Sultan’ın açıkladığı isim Emir Saadettin’in işine gelmez ve duruma hemen el atar. Onun yerine rahatlıkla parmağında oynatacağı Şehzade Gıyaseddin’in tahta geçmesi için türlü oyunlara girişir. Böylece Diriliş Gıyaseddin Keyhüsrev konusu dizide sıklıkla geçmeye başlar.

Diriliş Ertuğrul Gıyaseddin Keyhüsrev kim sorusundan önce; gerçek tarihte Gıyaseddin Keyhüsrev kim  konusunu inceleyelim. Gıyaseddin Keyhüsrev yani 2. Gıyaseddin Keyhüsrev 1221 yılında doğmuştur. Babası 1. Alaaddin Keykubat Annesi Hunat Hatun olarak da bilinen Mahperi Hatun’dur. Anadolu Selçuklu Devletinin 12. Sultanıdır. Henüz 7 yaşındayken Mübarüziddin Ertokuş eşliğinde başladığı eğitimlerine Şemseddin Altun-Aba Atabeyliğinde devam etti. Erzincan’da Melik olarak görev yaptı. Melikliğinin ilk yıllarında Trabzon’u kuşattı fakat başarılı olamadı. Babası Alaaddin Keykubat kendisinden küçük kardeşi İzzeddin Kılıçarslan’ı görevi daha iyi yapacağını düşünerek Veliahtlığa atamıştır. Fakat babasının 1237 yılında hain bir kumpas sonucu zehirlenerek ölmesi üzerine Emir Saadettin önderliğinde bazı emirlerin girişimiyle tahta 2. Gıyaseddin Keyhüsrev geçmiştir.

 

Tahta geçtikten sonra kardeşi Kılıçarslan’ın tarafını tutan Harezm emirlerine karşı mücadeleye girişti ve zamanla onları kendisine tabii olmak zorunda bıraktı. Babasının zamanında Dımaşk ve Halep Eyyübileri arasında yapılan Tabiiyet anlaşmalarını yeniledi. Halep Eyyübi’nin kızıyla evlendi ve kendi kız kardeşini de onunla evlendirerek aralarında akrabalık bağı kurdu. Ve çok geçmeden diğer Artuklular ve diğer Eyyübi Emirleri de Gıyaseddin Keyhüsrev boyundurluğuna girdi. Babasının zamanında hazırladığı elçilikleri Moğolistan’a gönderdi. Başlarda kendisine biat etmeyen devlet adamlarını Saadettin Köpek’in yönlendirmesiyle tek tek bertaraf etti.

Daha da ileri giderek devlet yönetiminde hak iddia eden kardeşi Kılıçarslan ve annesi Adile Hatunuda öldürttü. 1238 yılında Eyyübilere karşı kazandığı Samsat zaferinden sonra Saadettin Köpek Selçuklu Hanedanına mensup olduğu rivayetini yaymaya başladı. Ve Gıyaseddin Keyhüsrev hükümdar olmasında en büyük etken olan Saadettin Köpek’i de Anadolu Selçuklu Devleti üzerinde hak iddia etmesi üzerine haince öldürttü. Devleti Saadettin tehlikesinden  kurtardıktan sonra onun gazabından bir köşeye sinmiş olan önemli emirleri çeşitli görevlere getirdi. Mühezzebüddin Ali, Şemseddin Muhammed, Veliyyüddin Tercüman ve İbn Bibi Celaleddin Karatay gibi isimlere söz hakkı verdi.

Eyyubi melikleri, İznik’te hüküm süren Bizans imparatorları  ve Kilikya ile Mardin Artukluları 2. Gıyaseddin Keyhüsrev’e bağlılıklarını sürdürdüler. 1240’ta Diyarbakır, Anadolu Selçuklularının himayesine geçti. Diğer taraftan Moğol istilasından kaçan Türkmen toplulukları Anadolu’daki yerleşik devlet düzeni için sorunlar yaratmaya başladı. Adını tarihte çok sık duyduğumu Baba İshak’ın başlattığı Babi ayaklanması bu dönemde yaşandı. Oldukça kanlı başlayan isyan 1249 yılında Erzurum dolaylarında bastırıldı. Bu isyan sonucunda devletin gücünde önemli sarsılmalar yaşandı.

Dümaşk Eyyyübi hükümdarı ile güçlerini birleştiren 2. Gıyaseddin Keyhüsrev 1241’de Silvan üzerine sefere çıktı. Yaklaşan Moğol istilasının üzerine Abbasi Halifesinin araya girmesiyle barış sağlandı. Silvan hükümdarının tekrar Selçuklulara tabii olmasıyla  barış yapıldı. 1243 yılında Kösedağ savaşıyla yenilgiye uğrayan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev Batı Anadolu’ya kaçtı.

Diriliş Ertuğrul Gıyaseddin Keyhüsrev karakteri dizide uzun süre rol alacak. Dizinin tarihle paralel gittiğini düşünürsek Diriliş Gıyaseddin Keyhüsrev konusu sık sık araştırılacak.

Diriliş Ertuğrul  Gıyaseddin Keyhüsrev Kim? Burak Dakak Kim?

30 Kasım 1998 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. 1.67 boyunda ve 59 kg ağırlığındadır. Çok küçük yaşta atıldığı oyunculuğu başarıyla yerine getirmektedir. Genç yaşına rağmen Muhteşem Yüzyıl, Ezel, Geniş Aile, ve Benim adım Gültepe dizlerinde rol almıştır. Şimdilerde Diriliş Ertuğrul Gıyaseddin Keyhüsrev karakteriyle izleyici karşısına çıkan oyuncu kariyerinin en önemli projelerinden birinde rol alıyor.

5 YORUMLAR

Comments are closed.