69. Yaşında Tarık Akan !


Güncelleme: 13 Aralık 2018 : 17:56
0

Yeşilçam’ın unutulmaz ismi Tarık AKAN’IN, bugün doğum günü bizde onun bu zamana kadar ki en güzel filmlerini ve dizilerini bir araya  getirerek sizlere sunuyoruz. Sadece Yeşilçam’da değil ilerleyen zamanlarda gündeme ayak uydurarak televizyon ekranlarında da birbirinden güzel ve başarılı yapımlara imza atan Tarık Akan’ın aramızdan ayrılmasının üzerinden 2 yıl  geçti.6 Eylül 2016’da hayatına gözlerini yuman usta oyuncunun  69. yaşına özel hazırladığımız yazımızda usata oyuncunun başarılı filmlerinin yanı sıra tv ekranlarındaki başarılı yapımlarını sizlere sunacağız. Yeşilçam da neredeyse 100’ün üzerinde film çeken usta oyuncunun Yeşilçam da ki lakabı en çok bilindiği unvanı Damat Ferit olmuştur.  Bu karakterle anılan Tarık Akan birçok başarılı  karaktere can verdiyse de kulaklarda çınlayan akıllarda kalan ismi Damat Ferit olmuştur. Şimdi bizde doğum günü anısına Damat Ferit’in başarılı yapımlarına göz gezdirelim.Bugüne kadar sayısız karaktere can veren usta oyuncu Tarık Akan, bize filmlerinde aşkı, sevmeyi, gururu, başarmayı asla pes etmemeyi  kardeşliği, mücadele etmeyi her ne olursa olsun savaşmayı ve yaşamayı sevmeyi  öğretti.  Onun döneminde yaşayanların şansından bahsetmek de bir şans hala onu izleyebilmekte hala onu konuşabilmekte bir şanstı bizim için.

Tarık Akan’ı Tanıyalım!

13 aralık 1949’da İstanbul’da dünyaya gelen Tarık Akan’ın asıl adı Tahsin Tarık Üregil olan Tarık Akan, 13 Aralık 1949 yılında İstanbul’da bir abla ve bir ağabeyden sonra üçüncü çocuk olarak dünyaya geldi. Babası emekli albaydır. Ortaokul ve Liseyi İstanbul Bakırköy’de tamamlayan usta sanatçı Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü mezunudur. Sinema yaşantısının öncesinde Bakırköy’de cankurtaranlık ve sokaklarda işportacılık yapmıştır. 1971 yılında Ses dergisinin yarışmasında birinci seçildi ve Solan Bir Yaprak Gibi filmiyle oyunculuğa başladı. Uzun boyu ve yakışıklı görünümüyle kısa zamanda ün yaptı ve romantik jön rollerinin aranan oyuncusu oldu. Bu dönemde güldürülerde de oynayan Akan, çoğunlukla “Ferit” adlı karakterleri canlandırdı. 1972 yılında oynadığı film Suçlu ile 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. 1982 yılında Şerif Gören ve Yılmaz Güney’in yönettiği efsane olan Yol filmi ile çok büyük başarı elde etmiş ve dünyaya adını duyurmuştur. Film 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü alan tek film olmuştur ve Akan, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde aday olarak olmuştur.  Tarık Akan, Altın Portakal Film Festivali adlı ödül yarışmasında yedi ödül alan tek erkek oyuncudur.

Tarık Akan’ın Oynadığı Diziler
 Yeşilçam’ın usta oyuncusu Tarık Akan televizyonda da başarışı işlere imza attı. Özellikle yayınlandığı  dönemde en çok izlenen ve o 2000’li yılların başlarında  gençlerinin akıllarından silinmeyen ve ilgiyle takip edilen Koçum Benim Dizisi hala bir dönemin gençlerinin hafızalarından silinmedi. 2002 yıllarında yayınlanan dizi, uzun yıllar ekranlarda tekrar bölümleriyle de yer aldı. Aynı zamanda  20004 yılında  Gece Yürüyüşü dizisinde Sinan karakterine can veren usta oyuncu 2006 yılında  Ahh İstanbul  dizisinde Marmara Eşref karakteri  ile sevenlerinin tv ekranlarında karşısına çıktı.  Sinemada olduğu kadar dizilerde de bir sükse yapan Tarık Akan yaşamı boyunca oyunculuk alanında birçok çalışmaya imza attı.