REYTİNG ÖLÇÜMLEMELERİNE İNTERNET DE DÂHİL OLUYOR!


Güncelleme: 3 Ocak 2019 : 02:09
0

Dizi, film ve programların haftada ne kadar izlenme oranına ulaştığı, reyting ölçümleme aletleri sayesinde belirleniyordu. Ancak gelişen dijital dünyayla birlikte, reyting oranlama ayarlarına, internetinde dâhil olacağı iddia ediliyor. İşte detaylar…

İNTERNETTEN DİZİ İZLEMEK GİTTİKÇE YAYGINLAŞIYOR

Günümüzde, televizyondan çok internet üzerinden dizi izlemenin oldukça yaygın olduğu biliniyor. Özellikle de, gençler ve çocukları ellerinde telefon ya da tabletle, hep bir şeyler izlerken görmek mümkün oluyor. Üstelik çalışan ya da vakti olmayan kişiler de, televizyon izlemeye fırsat bulamadıkları için, kaçırdıkları program ya da dizileri sonrasında dijital mecralardan izlemeyi tercih edebiliyor. Ancak, bu durum televizyondan izleme oranını azalttığı gibi, reytinglere de yansıyabiliyor. Çünkü reytingler, dizilerin yayınlandığı gün ve saatlere göre belli oluyor. Böyle olunca da, diziler gün ve saatinde izlenmediği için kısa sürede yayından kalkabiliyor. Ancak, yılbaşı tatilinden sonraki hafta başlayacak uygulamayla, internetten izlenen dizilerin de reyting ölçümlemesine dahil edilebileceği söyleniyor.

DİJİTAL ORTAM REYTİNGİ ETKİLEYECEK ANCAK ÜCRETLİ OLACAK

Geçen yazımızda, yılbaşından sonra dizilerin 60 dakikaya ineceğinden bahsetmiştik. Dizi süreleri azalınca doğal olarak bu durum, oyuncu ve set çalışanlarının maaşlarına da yansıyabilir. Ancak, izledikleri dizileri kaçıranlar tekrarını internetten izlemek için ücret ödeyeceği konuşuluyor. İnternetten izlemek için, ek ödeme yapıldığı takdirde, sisteme işlenecek ve otomatik olarak reytingi etkileyecek. Dijital sisteminin reyting ölçümlemesine dahil olması bir taraftan iyi gözükürken, dizileri kaçıran ya da televizyondan izlemeyi tercih etmeyenler için de kötü olabilir.

TELEVİZYONDAN İZLEME ORANLARI ARTIŞ GÖSTEREBİLİR

Sevdiğimiz yapımların, tekrar bölümlere internetten istediğimiz gibi ulaşabilirken, artık ücretli olması dizi severler için maddi açıdan sıkıntı doğuracağı öngörülüyor. Çoğu kişi kaçırdıkları takdirde, izlememeyi tercih edebilir. Dizilerin yayından kalkma oranlarının azalacağı düşünülürken, bir anda bu rakam artış gösterebilir. Ancak tam tersi bir durum da meydana gelebilir. Dizi sürelerinin eski yıllardaki gibi azalacağı düşünüldüğünde, sıkılmadan izleneceği için, televizyondan izleme oranlarında artış da olabilir. Çünkü süreler azaldığında dizilerin olay örgüleri de, eskisine göre hızlılık gösterecektir. Bu konuyla ilgili daha net bilgiler elimizde ulaştığında, sizlerle paylaşacağız.