Yarışma Programlarına Yüksek Vergi mi Geliyor? Kazanılan Paranın Ne Kadarı Vergiye Gidecek?


Güncelleme: 11 Temmuz 2018 : 08:58
0

Konuyu Sina Koloğlu köşesine taşıdı. Yurt dışında yarışmalardan alınan yüksek vergilere vurgu yapan Sina Koloğlu, aynı sistemin ülkemizde de uygulanabileceğinin altını çizdi. Yarışmalardan ne kadar vergi alınacak? Yurt dışındaki gibi yarışmalardan kazanılan paralara yüksek vergi mi geliyor?

Yurt dışındaki yarışmalardan alınan vergilerde 2 kıstas yer almakta. Yarışmanın şansa mı yoksa yarışmacının performansına mı bağlı olduğu önemli. Vergi de bu iki kritere göre alınıyor. Eğer yarışma şansa dayalı ise alınan vergi daha yüksek. Konuyu Sina Koloğlu köşesinde ele aldı. İşte o yazı;

Yarışmalara Vergi Şoku

Programlarda  ödülü alan yarışmacıya gıptayla bakıyoruz aslında kazın ayağı hiç de öyle değil… Almanya’da ‘Big Brother’dan (‘Biri Bizi Gözetliyor’ tarzının babası yarışma) bir milyon euro kazanan Sascha Sirtl’e altı yıl için 700 bin euro vergi çıkarılmış. Paranın büyük bölümünü harcadığı için, kardeşinin hayatı kaymış!

Bizdeki ‘Evim Şahane’ yarışmasının benzeri Almanya’da RTL’de yapılıyor. Fakir ailelerin evlerini yenileme programı… Mobilya alımının bir nevi gelir avantajı sağladığı gerekçesiyle vergi talebinde bulunulmuş.

Bu Program, Şans Oyunu Mu?

Tartışma, yarışmaların hangisinin bilgi ve beceriyle, hangisinin şansla kazanıldığı konusunda… Yarışmacının bilgi ve birikimle katıldığı ‘Kim Milyoner Olmak İster’, batı ekranında şans oyunu kategorisine sokulmuş. ‘Big Brother’, önceleri vergiden muaf tutuluyormuş. Sonra yarışmacının performansıyla değil, izleyicinin oylarının ön planda olduğu belirtilerek, vergilendirilmiş. ATV’de yayınlanan bu yarışmayla ilgili, “Bizde uygulama nasıl?” diye sordum. “Kazanılan ödüller, kanun gereği veraset ve intikal vergisine tabidir. Bunun dışında yarışmacıların hesaplarına yatan ödül miktarı, kişisel gelir vergilendirme kapsamında kendilerini bağlamaktadır” yanıtını aldım.

‘Vergiyi Biz Kesiyoruz’

Ayrıca yetkililer, “Yarışmacı ödülü kazandıktan sonra, hak ettiği tarih itibariyle veraset ve intikal vergisi oranı neyse (oran, yapılan düzenlemelerle yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarılmıştır.) ödülden mahsup edilip yarışmacı adına vergi dairesine yatırılır. Böylelikle katılımcı kazandığı para ödülünden dolayı kanunlar karşısında korunmaktadır” dedi.

‘40 Milyon TL Dağıttık’

Bir de yedi yılın para dağıtım miktarını verdiler. Buna göre, yarışmada 3 bine yakın kişi yarışmış ve  yaklaşık 40 milyon TL tutarında ödül kazanmışlar. Vergiler hariç tabii ki.